DANI KRUHA

     Svake godine 17. listopada obilježavamo Dane kruha i Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Dan kruha usko se veže uz Svjetski dan hrane (16. listopada) koji se obilježava od 1979. godine radi jačanja svijesti javnosti o problemu nedostatka hrane u svijetu i potrebe borbe protiv gladi.

    Cilj obilježavanja Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje je:

  • upoznavanje djece s procesom nastanka kruha

  • upoznavanje s autohtonim i starim vrstama voća i drugim plodovima jeseni

  • promicanje zdrave prehrane

     Kroz priče, pjesme, recitacije i igrokaze djeca su cijeli tjedan učila o nastajanju kruha i njegovoj primjeni i važnosti u svakodnevnom životu. Upoznali su se s procesom nastanka kruha kroz razne aplikacije i edukativne filmove, a najviše su uživala u izradi vlastitog kruha ili peciva. Navedene aktivnosti prilagodili smo aktualnim uvjetima i higijenskoj sigurnosti. Osim o kruhu, susreli su se s raznim vrstama voća i plodovima jeseni (žitaricama, povrćem...) te s različitim sjemenkama (pšenica, kukuruz, suncokret, sezam, lan...) s kojima su djeca manipulirala i istraživala. Cijeli tjedan naglasak je bio na zdravoj prehrani.

 

Dana 13. listopada 2021. proslavljeni su Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u odgojno-obrazovnoj  skupini „Zrakice“ u kojoj se provodi program katoličkog odgoja u vjeri i kojoj su ti dani posebno značajni. Zajedno sa svojim odgojiteljicama u vjeri, Suzanom Bilankov i Zrinkom Lauš, uvježbali su prigodnu dramatizaciju „Priča o kruhu“, a ponajviše su se veselili izvedbi u narodnim nošnjama. Uz djecu je prilikom obreda blagoslova kruha bio velečasni Željko Nestić kojem „Zrakice“ žele dobrodošlicu u našu Župu.