DJEČJI VRTIĆ DUGA RESA SUDJELOVAO NA STRUČNO-ZNANSTVENOM SKUPU HRVATSKOG PEDAGOŠKO-KNJIŽEVNOG ZBORA U OPATIJI


Ravnateljica vrtića, Ana Božić, sudjelovala je na Stručno-znanstvenom skupu „Tragovi koje ostavljamo kao dionici odgojno-obrazovnog sustava“ koji se održavao u Opatiji od 13. do 15. prosinca 2021. godine u organizaciji Hrvatskog pedagoško-književnog zbora.  Kao predavač izlagala je dugu povijest našeg vrtića i devedesetpetogodišnju tradiciju organiziranog ranog i predškolskog odgoja u našem Gradu. U godini u kojoj smo proslavili veliki jubilej svi prisutni su s velikim zanimanjem slušali kako je u malenom mjestu nastalo Zabavište za djecu radnika Tvornice predenja i tkanja. Rad se dalje nastavio otvaranjem Jaslica 1948. godine. Naziv Dječje jaslice i obdanište Duga Resa promijenjen je 1954. te kasnije u Dječje jaslice i vrtić Duga Resa (1975.). Naš Vrtić je otvorio svoj drugi objekt Maslačak 1981. godine, objekt Resicu 2013. i gornji kat 2016. godine. Područni objekt u općini Generalski Stol otvara se 2017. godine što nam je izuzetno drago da djeca i u ruralnim sredinama imaju jednake mogućnosti odgoja i obrazovanja od najranije dobi.

Ravnateljica Božić je također u svom izlaganju iznijela retrospektivu uvjeta i načina rada u svim tim godinama, poteškoće s kojima su se susretali svi dionici, zaposlenici, roditelji i djeca. Prikazan je rad u oskudnim i siromašnim prijeratnim uvjetima (Drugi svjetski rat) i ratnim uvjetima Domovinskog rata.

Izuzetno je zanimljiv put našeg vrtića od tradicionalnog do suvremenog načina rada te se radujemo i hrabro idemo ususret novim obljetnicama.