Upravno vijeće

Djeca i ekrani
Savjeti za roditelje

Dragi roditelji!

Potres koji se dogodio potresao nas je i fizički, ali i emocionalno. Normalno je da čovjek u susretu s takvom traumom osjeća strah, tjeskobu, nesigurnost, bespomoćnost… Također, već smo duže vrijeme pod povećanim stresom zbog pandemije COVID-19 te nam se stoga još teže nositi s novim izvorima stresa poput razornog potresa.

Mi odrasli svatko na svoj način proživljavamo ta iskustva i često se osjećamo nesigurno i ranjivo. Djeca su još osjetljivija na osjećaj gubitka sigurnosti te im stoga mi odrasli moramo biti podrška u nošenju s emocijama do kojih dolazi uslijed susreta s tako snažnim traumatskim događajem kao što je potres. Važno je da dijete zna da smije pred vama izraziti svoj strah i zabrinutost. Saslušajte dijete o tome kako se osjeća vezano za iskustvo potresa. Djeca tek uče kako regulirati svoje neugodne emocije i izražavanje toga kako se osjećaju prvi je korak prema uspješnijoj regulaciji straha.

U redu je ukoliko dijete u ovim trenucima neizvjesnosti više nego inače treba vašu blizinu i tjelesni kontakt poput češćeg grljenja ili naprosto bivanja u vašoj blizini.

Djeci je posebno važno imati osjećaj sigurnosti a njega može pružiti uobičajena dnevna rutina i struktura (poput vremena za obrok, odlazak na spavanje, priča prije spavanja). Omogućite djeci da se izraze putem crteža, putem igre najdražim igračkama… Neka će djeca imati potrebu „odigrati“ događaj potresa pomoću svojih igračaka (figure ljudi, kuće od kocaka,..). Budite uz njih dok prorađuju te događaje i prateće emocije i pružite im objašnjenje i podršku.

Također, djecu što manje izlažite potresnim snimkama na TV ekranima.

Ukoliko vam je potrebna podrška ili savjet u vezi nošenja sa ovom stresnom situacijom možete se obratiti na e-mail adresu psihologdresa@gmail.com. Svima nam bude lakše kad s nekim podijelimo svoje brige. A pogotovo je važno da budemo čvrst oslonac za našu djecu.

Prilažemo vam publikaciju „Djeca i obitelji prije, tijekom i nakon potresa“ Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba u kojoj možete pročitati više o tome kako objasniti djeci što se događa, kako se postaviti i kako im pružiti podršku.