EKO PROGRAM – PROJEKTI


       Svake pedagoške godine odabiremo jedan projekt koji provodimo na razini cijeloga vrtića, a kao neposredni poticaj uzima se tema koja je bliska djeci i koja potiče dječju znatiželju i interes. U svaki naš projekt nastojimo uključiti jednako i jasličku i vrtićku djecu, prema njihovim mogućnostima, kao i roditelje koji su nezaobilazni čimbenici svakog našeg projekta. U pedagoškoj godini 2021./2022. naziv projekta bio je „Zdrave navike – sretno djetinjstvo“ kojem je cilj približiti djeci i roditeljima zdrave navike i osvijestiti ih na važnost očuvanja zdravlja. Navedene aktivnosti provodimo u sklopu programa Eko-vrtića, ali će zasigurno postati dio kulture našeg vrtića. Pošto su eko aktivnosti uključene u većinu naših aktivnosti, tako je i ova tema uzeta s ciljem povezivanja ekologije s osvještavanjem važnosti zdravlja, posebice nakon korona mjera u kojima smo svi sudjelovali.
      U sklopu projekta proveli smo mnoge životno-praktične aktivnosti poput upoznavanja djece s različitim sportovima (suradnja s lokalnom zajednicom – pokazni sat gimnastike, juda, nogometa, posjet djece nogometnom i stolnoteniskom klubu, kao i posjeta osnovnoj školi i sudjelovanje na satu tjelesne kulture, posjeta roditelja sportaša skupini). Za djelatnike vrtića održano je predavanje kineziologinje „Vježbanjem do s(p)retnog djeteta“ na kojem je dala uvid u određena znanja i vještine koje su potrebne za provođenje sportskih aktivnosti s djecom predškolske dobi. Cijelu godinu jedan od zadataka bio je i educirati djecu o utjecaju vježbanja na zdravlje što smo postizali brojnim radionicama te uključivanjem vježbanja i razgibavanja u svakodnevni raspored, pripreme poligona u dvorani vrtića i na vanjskom prostoru, redoviti odlazak skupina šetnjom gradom ili na brdo Vinicu (40-ak minuta hoda). Također, provodili smo radionice i edukacije o važnosti zdrave prehrane, a djeca su sudjelovala u pripremi zdravih slastica (voćnih ražnjica, zdravih frapea, voćnih salata, kolača...), a povodom Dječjeg tjedna poznati lokalni kuharski chefovi održali su radionice za vrtićku djecu.
      Međunarodni obiteljski dan, odnosno Projektni dan, obilježili smo zajedničkim druženjem djece i roditelja na vanjskom prostoru. Pomno smo odabrali aktivnosti u koje smo uključili roditelje (plesne aktivnosti, sportske aktivnosti uz vodstvo kineziologa, sportske igre djece i roditelja, tradicijske igre djece i roditelja, piknik u prirodi, nogomet), a u koje su se oni u rekordnom broju uključili i omogućili da, nakon svih korona mjera, uživamo u zajedničkom druženju na radost svih, a najviše djece zbog kojih su takve aktivnosti i planirane.

 

 

PROJEKT „ZDRAVA HRANA“ U OBJEKTU GENERALSKI STOL - skupina "LEPTIRIĆI"

          U područnom objektu Generalski Stol, u mlađoj mješovitoj vrtićkoj skupini, provodio se projekt pod nazivom „Zdrava hrana“, odgojiteljice Blaženka Župčić i Katarina Puškarić.  Cilj projekta bio je upoznavanje djece s zdravom hranom i njezina važnost za pravilan rast i razvoj.
         Poticaj za projekt krenuo je od odgojiteljica koje su primijetile da dosta djece odbija jesti salatu i voće. Djeca su bila uključena u sve aktivnostima i sama poticala i smišljala nove aktivnosti. Početkom jeseni 2021. godine započeli su s pripremom povrtnjaka. Očistili su ga od ostataka povrća i pripremili zemlju za mirovanje tijekom zime. U tom period učili su o zdravlju i zdravoj hrani kroz razne aktivnosti o zdravoj i nezdravoj hrani, upoznavali su se s voćem i povrćem, izradili piramidu zdrave prehrane te pripremali zdrave obroke (muffini od brokule, torta od mrkve, juha pod bundeve). Djecu su uključili u branje jabuka na livadi pokraj vrtića od kojih su nastale zdrave slastice i napitci (štrudla od jabuka, sok od jabuka).
         U proljeće su djeca pomagala kod branja cvjetova maslačka koje su kasnije iskoristili za izradu i degustaciju meda od maslačka.  Također, od borovih iglica iz obližnje šume napravili su domaći sirup. Kada je došlo ljepše vrijeme započeli su pripremati povrtnjak za sadnju, a u svim aktivnostima su aktivna bila djeca – prevozili su zemlju u tačkama, miješali zemlju s kompostom, usitnjavali i poravnavali, a kada je sve bilo spremno posijali su povrće na otvorenoj gredici (salatu, špinat i matovilac). Osim toga, posijali su i sjemenje rajčice, paprike, tikvice, krastavca i graha u čašice te promatrali njihov rast. U vanjskom prostoru vrtića postavili su plastenik u koji su vrijedne ručice djece presadile sadnice iz čašica i posijali još sjemenke cikle, mrkve, salate i matovilca. Kako bi naučili djecu pravilnom odlaganju biootpada postavili su u vrtu komposter te je vrtićka ekopatrola u njega svakodnevno odlagala sav biootpad koji će već sljedeće godine biti izvor kvalitetne zemlje za budući vrt. Redovito su brinuli o povrću, zalijevali biljke i održavali vrt, a istodobno su se uključivali u čišćenje okoliša vrtića. Nestrpljivo su čekali prve plodove iz vrta (prvi su narasli salata i matovilac) koje su ubrali i konzumirali za ručak, a i dalje će čekati na nove plodove kako bi ih mogli konzumirati.
         Uključivanjem djece u pripremu zdravih obroka povećala se motivacija za konzumiranjem zdrave hrane. Samostalan uzgoj i pripremanje hrane pozitivno je djelovalo na dječje samopouzdanje, potaklo ih je na isprobavanje različitih okusa i uživanju u jelu. Stjecala su iskustvo, aktivno su istraživala i promatrala prostore i materijale. Tijekom projekta djeca su istraživala na različite kreativne načine, motiviralo ih je kreativno okruženje i dovoljno maštovitih poticaja, razvijala su sposobnosti kroz životno praktične aktivnosti te su s vršnjacima surađivali i učili.