MJESEC LISTOPAD – OBILJEŽAVANJE VAŽNIH DATUMA


Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje 

      Svake godine naš vrtić obilježava Dane kruha – dane zahvalnosti za plodove zemlje (16. listopada). Raznim aktivnostima djecu se želi upoznati s raznim žitaricama, s nastajanjem kruha (Od zrna do kruha), pokazati im na praktičnim primjerima i ukazati na važnost zdrave prehrane. Također, kroz aktivnosti miješanja, oblikovanja i modeliranja tijesta razvijaju finu motoriku, naročito jasličke skupine. Oni su manipulirali tijestom i od njega izrađivali razne oblike, a stariji su radili raznovrsne kruščiće, peciva, kiflice i kroasane. Kuharice su u vrtićkoj kuhinji ispekle sve pekarske proizvode čiji se neodoljivi miris širio cijelim vrtićem, a koje su djeca slasno pojela nakon ručka.

      Djeca vrtićkih skupina posjetila su pekaru Mus gdje su ih upoznali s procesom izrade kruha, a naravno i da su se počastili finim pecivima i krafnama.

Blagoslov kruha u Dječjem vrtiću Duga Resa 

                „Zrakice“, odgojno-obrazovna skupina djece iz Dječjeg vrtića Duga Resa u kojoj se provodi program katoličkog odgoja u vjeri, obilježili su blagoslov kruha i dane zahvalnosti za sve plodove zemlje koji su ove godine uistinu bili bogati. Uz njih su bile njihove odgojiteljice u vjeri, Suzana Bilankov i Zrinka Lauš, ravnateljica Ana Božić te velečasni Župe bl. Alozija Stepinca Duga Resa, Željko Nestić. Kroz cijeli tjedan provodili su različite životno praktične, likovne, glazbene i istraživačke aktivnosti. U četvrtak, 20.10.2022., prigodom blagoslova kruha  izveli su recitacije o jeseni, jesenskim plodovima, kao i dramatizaciju „Priča o kruhu“. Uz radost zajedničkog blagovanja djeca su se posebno razveselila malenim krunicama koje su dobili od svog velečasnog.

Svjetski dan kravate

         Djeca odgojne skupine „Bombončići“ iz objekta Kasar ove su godine (18. listopada) zajedno s odgojiteljicama obilježila Dan kravate. U obilježavanje su uključili i roditelje na način da je svaki roditelj djetetu pripremio kravatu za vrtić. Odgojiteljice su im, na njima primjeren način, ukratko objasnile da je kravata hrvatskog podrijetla i da je nose ljudi u cijelome svijetu, a djeca su oslikala svoje kravate.

Svjetski dan jabuka

      U mjesecu listopadu obilježili smo i Svjetski dan jabuka (20. listopada) kroz razne radno praktične, istraživačke i spoznajne aktivnosti. U svim skupinama provodile su se razne aktivnosti primjerene dobi i interesima djece na temu jabuke – razgovor o jabuci (gdje raste, kako izgleda, njen značaj, sjemenke jabuke), likovne, istraživačke aktivnosti... Zajednički su prionuli na posao pripreme slastica od jabuka (muffina, štrudla, kolača od jabuka, kompota, ribali su jabuke...) – oprali su jabuke, ogulili ih, naribali ili narezali, oblikovali tijesto, a neki su pomogli u degustaciji. 

      Na kraju aktivnosti ponovno su se poslužili vrtićkom pećnicom i uz pomoć tete kuharice ispekli razne slastice koje su probali, ali i podijelili drugima.