OBILJEŽAVANJE MAŠKARA


Stiglo vrijeme karnevala,
Vrijeme plesa,
Vrijeme šala,
Za sve maske divni dani,
Raspjevani,
Razigrani.
Maskenbal, maskenbal,
Svatko voli maskenbal,
Iza maske lice kriti
Netko drugi tada biti.
J. Čunčić-Bandov

Djeca svake godine nestrpljivo čekaju početke maškara kako bi se maskirali u razne popularne likove. Tijekom karnevalskog tjedna u vrtiću je bilo veselo i šareno. Svakodnevno su nas obilazili razni likovi iz svijeta mašte koji su postajali naši prijatelji. Za djecu je maskiranje vrlo važno jer na taj način izražavaju svoje strahove, ali i vladaju onime što ih straši ili zbunjuje. Upravo zbog toga mnoge aktivnosti koje smo proveli taj tjedan odnosili su se na emocije i njihovo prepoznavanje.  Kroz razne aktivnosti, bilo likovne, simboličku igru, primjerene slikovnice, djeca su prepoznavala razne osjećaje, stjecala samopouzdanje, emocionalnu sigurnost i razvijala kreativnost. Naravno da nije nedostajalo ni pjesme, plesa i druženja, kao ni čašćenje krafnama na sam fašnik. Vrtićke skupine su se maskirane prošetale gradom i pokazale svoje raskošne kostime.

 

DUGOREŠKI FAŠNIK 2022.

 

 Naše vrtićke skupine „Pandice“, „Školjkice“, „Dolphins“, „Gljivice“ i „Balončići“ sudjelovali su 01. ožujka na Dugoreškom fašniku kojeg su organizirali gimnazijalci Srednje škole Duga Resa. Osim nas, u velikoj maskiranoj povorci kroz Dugu Resu pridružili su se i učenici obje osnovne škole i srednjoškolci. Svi smo se potom okupili u amfiteatru kako bi se podijelile maske najboljim sudionicima. Ideja i ove godine je slanje poruke o odgovornosti smanjenog korištenja plastike u svakodnevnom životu – umjesto krpene lutke Fašnika, srednjoškolci su ga izradili od plastične ambalaže (plastičnih boca i vrećica), a potom je bio „recikliran“. Sve skupine napravile su svoje maske od recikliranih materijala (kartona, vreća za smeće, tkanine...) i uz pomoć vrijednih roditelja koji su se uključili u izradu maski.

Svim sudionicima fašnika podijeljene su zahvalnice koje je djeci osobno uručila profesorica Daniela Marčetić iz Srednje škole Duga Resa.