SVJETSKI DANI AKCIJE 2024.


Dječji vrtić Duga Resa ove se godine uključio u kampanju "Svjetski dani akcije" organiziranu od strane Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (FEE). Ovogodišnja su tema klimatske promjene, a Svjetskim danima akcije djeca stječu znanja, vještine, vrijednosti i stavove kako bi se mogli suočiti s izazovima koje donose klimatske promjene. "Svjetski dani akcije" odražavaju se u trajanju od 22. travnja do 3. svibnja. 

#MyActionsMatter #GlobalActionDays #GreeningEducation

----- ZADATAK 1. PRIPREMA ZA KLIMATSKE PROMJENE KROZ BIOEKONOMIJU ----- 

S obzirom da se bioekonomija odnosi na stvaranje održive ekonomije koja se temelji na obnovljivim materijalima, ponovnom korištenju i smanjenju otpada te kružnom procesu, skupina "Točkice", vođena tom idejom, u suradnji s ocem Frketić obnovila  je staru vrtićku ogradu. Iako je, naizgled, najjednostavnije rješenje ogradu baciti i kupiti plastičnu, naše su "Točkice" "zasukale rukave" i dotrajalu ogradicu popravile. 

----- ZADATAK 2. PRIPREMA ZA KLIMATSKE PROMJENE KROZ NAVIKE I PREHRAMBENE OBRASCE -----

U našem vrtiću nastojimo ostaviti minimalni ugljični otisak. Shodno, u svakodnevnu prehranu kroz cijelu pedagošku godinu, pa tako i kroz tjedan obilježavanja "Svjetskih dana akcije", za užinu rado jedemo voće (osobito ono lokalno i sezonsko), a jedno od djeci omiljenih je banana - iako ne raste na našem području, voćka je  bogata proteinom biljnog podrijetla, pa našoj djeci kao takva pruža mnogo snage i energije za igru i aktivnosti. 

----- 3. PRIPREMA ZA KLIMATSKE PROMJENE KROZ KRUŽNO GOSPODARSTVO -----

Naše starije odgojne skupine marljivo su počistile parkove oko vrtićkih objekata te sav otpad reciklirale u za to predviđene spremnike. Također, veći broj skupina tijekom ovog je tjedna posjetilo Reciklažno dvorište u kojem im je stručno vodstvo objasnilo važnost pravilnog sortiranja otpada.

Također, u suradnji s majkom Draganjac skupina "Cookies" održala je Zero waste radionicu u okviru koje je djeci objasnila koje je korake potrebno poduzeti kako bismo smanjili količinu otpada. Primjerice, djeci je predložila višekratno korištenje staklenih boca umjesto jednokratnih plastičnih koje se teško i dugo razgrađuju u prirodi. Također, navela je primjer višekratnih krpenih torbi za kupovinu. Djeca su zajedno porazgovarala o svemu onome što i sama čine i čime čuvaju okoliš, a svi su zajedno zaključili kako treba nastojati živjeti njegujući zero waste koncept, odnosno, minimalnu proizvodnju otpada, kako bi se na okoliš stvarao što manji pritisak.

----- 4. PRIPREMA ZA PROMJENE VREMENSKIH PRILIKA POD UTJECAJEM KLIMATSKIH PROMJENA -----

U sklopu "Svjetskih dana akcije", ali i projekta STEM koji se provodi na razini vrtića, naše skupine i kroz ovaj su tjedan bilježile vremenske uvjete i temperaturne vrijednosti, kao i promatrale u kojem smjeru i kojom brzinom puše vjetar te koliko je kiše napadalo, što su mjerili vlastito izrađenim kišomjerom. Zajedno smo ustanovili kako se čovjekov utjecaj na prirodu i zagađenje koje uzrokuje negativno reflektira, ne samo na biljni i životinjski svijet, već i na klimu i vremenske prilike našega planeta.

----- 5. PRIPREMA ZA KLIMATSKE PROMJENE KROZ OBNOVU EKO-SUSTAVA -----

Osim što su vani na otvorenom djeca osluškivala i promatrala ptice, također su ih odlučila i naslikati različitim tehnikama - tušem, vodenim bojicama i pastelama. U navedenoj su aktivnosti pokazala svoje znanje o pticama, primijenila su ono dosad naučeno i viđeno te iskombinirala s vlastitom maštom. Zajedno sa svojim odgojiteljima došli su do spoznaje kako su i ptičice, kao i sva druga živa bića, ugrožena klimatskim promjenama koje se uvelike odražavaju na sezonske migracije ptica.